Att Besöka Sheikh Zayed Moskén i Abu Dhabi

Sheikh Zayed Moskéen i Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens största moské och stod klar 2007. Det här är den mest vackraste och ståtligaste moské jag någonsin sett och en av de mest storslagna byggnader jag upplevt. Det är något speciellt med denna moské då stämningen är speciell här då färgerna är bedårande och hela miljön är så ingivande. Man har lyckats skapa en unik atmosfär med hjälp av pooler som reflekterar de vita, guldsmyckade byggnaderna på ett smakfullt sätt som jag gillar.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Sheikh Zayed Moskén

Jag har besök Sheikh Zayed Moskén två gånger hittills i mitt liv och jag lovar att det kommer bli fler besök framöver 😉 Första gången var jag här i november 2017 när Formel1 hade sin avslutning i Abu Dhabi. Då åkte jag taxi till moskén och fick gå in i ett vitt tält som stod på det vita marmorpolerade golvet mitt framför moskén, inom samma inhängande område för att ta på mig en blå abaya som jag fick låna då jag var tvungen att täcka hela min kropp, allt från hår till armar och ben. (För män behöver du täcka armar och ben). Abayan är gratis att låna och från detta vita, lilla tält kunde jag kliva in längst med huvudentrén för att se denna storslagna moské.

Dock var jag tvungen att ta av mig skorna innan jag klev in i huvudentrén och fick snällt ställa mina skor på en hylla som var avsedd för skor som fanns precis där, något man inte behöver göra i dagsläget, inte när jag var där i december 2019 iallafall 🙂

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Inga restriktioner

Där och då kunde jag gå omkring precis hur jag ville nästan, det fanns inga restriktioner, inga rep som spärrade av vissa områden och jag kunde fotografera varje hörn och vrå om jag ville och jag kunde ta series i alla möjliga vinklar och hålla på hur länge jag ville tills jag tröttnade. Jag kunde gå längst med poolerna, sitta på kanten när solen gick ner för att få perfekta reflekterande poolbilder med moskén i bakgrunden, dock  inget jag kunde göra två år senare tyvärr.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Nytt område

Senast jag besökte Sheikh Zayed Moskén i Abu Dhabi var i december 2019 då jag ville visa mitt ressällskap denna spektakulära byggnad. Men denna gång var lite annorlunda mot när jag var här sist. Den här gången åkte jag Hop on Hop off buss som tog oss hit och vi fick hoppa av på ett avgränsat område, en bra bit bort från själva moskén, på en parkeringsplats som nu var byggd åt taxibilar och bussar som inte fanns två år tidigare.

Härifrån åkte man en rulltrappa ner som kändes som om jag skulle till tunnelbanan för att därefter gå i minst 15 minuter under jorden på ordentliga marmorpolerade golv med små butiker och souvenirshoppar längst med sidorna samt några toaletter som fanns också för att till slut komma fram till första stoppet där vi kvinnor var tvungna att byta om till abaya som man får låna och som fortfarande är gratis att låna. Här bytte vi om i stora och rymliga omklädningsrum för att därefter ta oss ut och ställa oss i en lång ringlande kö som påminde om en säkerhetskontroll vid flygplatsen.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Lång kö

Det vi köade till var att man behövde skriva in sig på en maskin hur många personer man var, var man kom i från, etc och fick varsitt kvitto på inskrivningen. Därefter följde ytterligare 15 minuters promenad i en gångtunnel under jorden där man kunde välja att antingen åka rulltrappa som tog en fram eller gå bredvid, ja precis som på en flygplats. Det här kändes som evigheter för mig, vi gick och gick men kom aldrig fram vilket var väldigt frustrerande för jag vet att jag inte behövde göra detta sist. Den ena plana rulltrappan avlöste den andra och det kändes som man hade passerat moskén under jorden för länge sedan. Det här var helt nytt nämligen som de byggt just för att få kontroll på alla som ville komma in och ut ur moskén, så det blev ett ordentligt system på det hela, vilket jag kan förstå att dom behöver.

Äntligen kom vi fram till slutet av rulltrappan som tog oss upp till marknivå igen och direkt till det vita marmorpolerade golv jag stod på sist jag var här, alltså mitt framför själva moskén, bara någon meter ifrån den stora kupolen. Väl på plats får man vara här hur länge man vill men det brukar räcka med en timme ungefär, då har du sett det du behöver och tagit de foton du behöver.

 Nya Restriktioner

Denna gång upptäckte jag en hel del restriktioner och avspärrningar som satts upp sedan sist jag var här och man fick nu inte fotografera i alla vinklar och hörn eller sätta sig på poolkanten och ha moskén i bakgrunden, det var förbjudet. Dessutom var vissa områden när man gick runt i moskén avspärrade, något som inte heller fanns tidigare. Nu var det uppsatta rep som utgjorde vart man fick gå och inte. Man skulle följa skyltarna som satt uppsatta och repen för att gå på led om man ville gå runt moskén. Det var inte lika fritt att röra sig längre här, vilket är på både gott och ont men bra att veta när du ska åka hit hur det fungerar.

Här ser ni hur det ser ut på exakt samma plats jag står vid som exempel att de satt upp avspärrningar nu 🙂

Abu Dhabi
Inget rep bakom mig November 2017
Abu Dhabi
Här ser ni repet bakom mig December 2019

Det är fortfarande värt att åka hit, det är verkligen en häftig upplevelse och jag kan starkt rekommendera att göra detta som en dagsutflykt från Dubai eller stanna några dagar i Abu Dhabi men att uppleva Sheikh Zayed Moskén skulle jag säga är ett måste! 🙂

Praktisk information om Sheikh Zayed Moskén

Öppettider i Sheikh Zayed Mosque

Moskén har väldigt generösa öppettider för besökare, den är öppen dagligen utom under fredagsbönen då bara bönedeltagare får komma in.

Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag och söndag är moskén öppen från 09.00 till 22.00. På fredag är den öppen från 16.30 till 22.00. Notera att sista insläpp sker vid 21.30.

Abu Dhabi

Guidade turer utan kostnad

Ett tips är att försöka pricka in en av de guidade turerna i moskén, de är alltid gratis.

Turerna går på följande tider
Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag: 10.00, 11.00 och 17.00.
Fredag: 17.00 och 19.00.
Lördag: 10.00, 11.00, 14.00, 17.00 och 19.00.

Kostar det inträde till moskén?

Det kostar ingenting att besöka Sheikh Zayed moskén. Det är gratis för alla, både muslimer och icke musliner.

Finns det någon klädkod?

Ja, som kvinna måste du täcka hela dig, allt från hår till armar och ben. Män behöver täcka armar och ben.

Abu Dhabi

Får man ta med mat och dryck in?

Nej, du får varken ha med dig mat eller dryck in i moskén, inte ens vatten. Du kommer behöva gå igenom en säkerhetskontroll som noggrant går igenom allas väskor. Det finns caféer i anslutning till moskén du kan äta vid innan eller efter ditt besök i moskén.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Mitt tips!

Om du kan påverka tiden för besöket i moskén, försök att komma runt 16.00-16.30 på eftermiddagen. Den tiden ger ofta ett bra ljus för fotografering och du kan ta den guidade turen klockan 17. Det är även bra temperatur i luften och inte lika mycket folk som mitt på dagen. Stanna kvar en stund och upplev moskén även i skymning och kvällsmörker, det är magiskt!

Har du besökt Shaiekh Zayed Moskén, vad tyckte du? Berätta gärna! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Här kan du läsa mer om min inlägg från Abu Dhabi:

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.