10 Tips till Dig som Ska Besöka Angkor Wat i Kambodja

Hur kommer man till Angkor Wat i Kambodja? Vad kostar det att besöka Angkor Wat? Ska man se soluppgången eller solnedgången över Angkor Wat? Hur långt tid behöver man för att se Angkor Wat? Svaren på alla dessa frågor och många fler kommer jag besvara i det här inlägget utifrån min egen erfarenhet när jag besökte Angkor Wat.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Här är mina tips till dig som ska besöka Angkor Wat:

1. Biljettköp till Angkor Wat

Om du vill se både soluppgång och solnedgång skulle jag rekommendera att köpa biljetter dagen innan klockan 16.45 då dom släpper biljetter som gäller till Angkor Wat dagen efter. Då får du se både solnedgången samma kväll + att du redan har din biljett till nästa morgon när du ska upp tidigt. Jag lovar, du vill inte stå i kö klockan 04.30 på morgonen med hundratals andra och köa (vilket tar tid) eftersom du vill hinna få en bra plats till soluppgången. Mitt tips är att komma redan klockan 16.30 till biljettluckan och ställa dig i kö för att köpa biljetterna som släpps klockan 16.45 varje dag.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Så här ser det ut på morgonen precis när solen har gått upp. Det är mycket folk och man trängs för alla vill stå längst fram vid vattnet för bästa utsikt. Jag tycker definitivt det är värt att komma hit tidigt på morgonen för att se solen gå upp över Angkor Wat och inte minst för att få en bra plats längst fram! Att komma hit vid soluppgången är faktiskt bland det häftigaste jag någonsin har upplevt!

2. Egen taxichaufför

Jag hyrde en chaufför som körde Tuk tuk taxi och som fanns utanför mitt hotell. Han körde mig dels på eftermiddagen när jag skulle köpa min biljett och sen körde han mig direkt till Angkor Wat så jag kunde se solnedgången och därefter åkte vi till nattmarknaden som jag ville se i Siem Reap. Därefter körde han hem mig och stod redo dagen efter, tidigt på morgonen, för att köra mig direkt till huvudentrén till Angkor Wat så jag kunde se hela soluppgången. Han körde runt mig hela dagen från ena templet till det andra tills jag kände mig nöjd.

Vi började redan klockan 04.30 på morgonen tills jag kände mig klar med Angkor Wat runt lunchtid. Då hade jag sett det jag ville utan att stressa. Att hyra en taxichaufför som jag gjorde och som är väldigt vanligt här kostade mig 30 dollar totalt (10 dollar kvällen innan och 20 dollar för hela dagen). Priserna ligger häromkring så bli inte lurad för de kommer säkert börja på det dubbla för att de vet att du är turist. Jag tyckte helt klart det var värt 30 dollar för att ha min egen chaufför så pass mycket då jag ville se och göra en hel del i Siem Reap som ensamresande tjej.

Angkor Wat, Kambodja

3. Kan ej promenera

När du besöker Angkor Wat finns det flera stora tempel som är utspridda på ett väldigt stort område. Med andra ord kan du inte promenera runt mellan templena i Angkor Wat, något jag trodde att jag kunde göra från början tills jag kom hit och insåg att det inte alls gick. Det är otroligt långa avstånd mellan templena och när du ändå är här är det verkligen värt att se allt som finns här. Dessutom är det för varmt för att kunna promenera runt.

Det finns oftast en ”rutt” som din taxichaufför ger dig som förslag. Jag fick välja på olika rutter från bilder han hade och visade upp för mig så pekade jag på den rutt jag ville göra. Mitt tips är självklart att börja med huvudentrén till Angkor Wat, det stora och mest berömda templet som utgör Angkor Wat oavsett om du kommer hit tidigt på morgonen för att se soluppgången eller ej. Andra kända tempel häromkring är bland annat Bayon och Ta Prohm templet där Tomb Raider har spelats in.

Angkor Wat, Kambodja

4. Ha täckande kläder

För att komma in här, oavsett tempel måste du ha heltäckande kläder på dig. Du får inte visa axlar eller knän men tänk på att samtidigt klä dig luftigt då det blir extremt varmt redan klockan nio på morgonen. Ta med en sjal att täcka dig med som du kan ta av sen när ni åker i taxin.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

5. Vatten

Som jag nämnde ovan kommer det bli extremt varmt, väldigt tidigt på morgonen så tänk på att dricka mycket vatten under hela dagen. Det finns små shoppar längst vägkanten som man kan stanna till vid och köpa med sig vatten på vägen. Jag lovar dig, du kommer verkligen behöva mycket vatten under ditt besök den dagen.

6. Köp biljett innan du kommer hit

Om du vill se Angkor Wat i soluppgången måste du komma hit tidigt, alltså väldigt tidigt. Jag var framme strax före klockan fem på morgonen och då var jag långt ifrån först på plats men fick ändå en bra plats längst fram vid sjön för att få bästa upplevelse av soluppgången. Det var tack vare för att jag hade köpt min biljett redan dagen innan och kunde åka direkt hit utan att behöva åka till biljettkiosken först. Räkna med att folk kommer knuffas och ni kommer stå som packade sillar för alla vill ha bästa plats mitt framför templet.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

7. Angkor Wat vid solnedgången

Vill du se Angkor Wat vid solnedgången ska du gå in genom huvudentrén och ställa dig på samma plats (vid sjön) som på morgonen. Du ska alltså gå en bra bit in på området om du vill ha bästa möjliga upplevelse av solnedgången. Ställ dig inte bara utanför Angkor Wat där de kontrollerar din biljett, utan se till att gå över ”bron” som finns och in genom tempel murarna för det är där innanför som Angkor Wat är fin att se på när solen går ner.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

8. Gör upp om pris

Mitt tips är att göra upp om ett pris med din tuk tuk chaufför innan och säg vilka tempel du vill se. Det finns ”lilla” turen och det finns ”stora” turen. Tuk tuk chaufförerna har en karta där ni kan komma överens om vilka tempel du vill se men det kostar omkring 20 dollar för en dag och tänk på att de kan försöka lura dig på priset och ta det bubbla men det ska kostar runtomkring 20 dollar + lite tips på några dollar. Det gav jag iallafall 🙂

Angkor Wat, Kambodja

9. Försäljare

Du kommer märka att det finns många försäljare vid templena som kommer försöka sälja på dig saker som exempelvis magneter och bilderböcker över Angkor Wat för 1 dollar. Vissa försäljare kan vara lite väl tjatiga och ger sig inte fast du säger nej, vilket kan vara bra att veta för personligen tycker jag sånt är jättejobbigt.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

10. Entréavgift till Angkor Wat

Biljetten till Angkor Wat kostar 37 US dollar per person (2018). Jag hade även min privatchaufför som kostade 20 dollar för en dag. Entréavgiften kostade mer än mitt femstjärniga hotell per natt jag bodde på här. Hotell i Siem Reap är riktigt billigt och har otroligt bra standard! Unna dig och bo lyxigt när du är här för en billig peng 🙂

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Har du varit i Angkor Wat, hur var din upplevelse? 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Här kan du läsa fler inlägg jag skrivit om Kambodja:

Eller prenumerera på min Youtube kanal där du även hittar mina filmer från Kambodja:

2 Comments

  1. Åh jag håller med dig, försäljare kan verkligen vara superjobbiga, driva en till vansinne. Samtidigt så förstår jag dem, de gör allt vad de kan för att tjäna sina pengar 🙂

    • Charlotte Lundquist Reply

      Jo precis, det förstår jag med men det finns en gräns tycker jag 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.