Innehållsrik Resguide till Dominikanska Republiken

Dominikanska republiken är ett av de vackraste semesterparadisen jag vistats på med några av Karibiens vackraste stränder, magisk natur, fascinerande platser och dessutom massor med aktiviteter att genomföra! Här kan du läsa mina 10 praktiska tips inför din resa till Dominikanska Republiken. 

Jag har fått många frågor om vilka aktiviteter man kan göra på Dominikanska Republiken som jag har skrivit om i det här inlägget. Det finns nämligen en hel del roliga aktiviteter att genomföra på den här ön men nu kommer du få läsa om all nödvändig information om Dominikanska Republiken som kan vara bra att veta innan du åker hit eller under tiden du vistas här.

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Innehållsrik Resguide till Dominikanska Republiken

Jag har tidigare skrivit inlägget 10 praktiska tips du behöver veta innan du åker till Dominikanska Republiken som du kan läsa genom att klicka på den här länken. Jag åkte hit som ensam tjej och spenderade två veckor med att resa runt på Dominikanska Republiken för att se så mycket som möjligt och uppleva så mycket som möjligt och nu vill jag dela med mig av mina erfarenheter till dig som också ska resa hit.

Min Resguide till Dominikanska Republiken

Städer på Dominikanska Republiken

Om du inte vet vart på ön du vill bo på eller upptäcka rekommenderar jag dig söka information om dessa platser, områden, namn och städer för att få ett hum om vad som kan intressera dig:

– Puerto Plata
– Santo Domingo
– Punta Cana
– Los Haitises
– Samanáhalvön
– Cayo Levantado (Där Baccardi spelade in sin reklamfilm)
– Isla Paraiso
– Saona island
– Santigao
– La Romana
– Barahona
– Sosua
– Romfabriken Brugal

Huvudstaden heter Santo Domingo och andra kända städer som många reser till heter Punta Cana eller Puerto Plata. Personligen rekommenderar jag att flyga till Punta Cana och stanna här några dagar.

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Så här reste jag runt som ensam tjej på Dominikanska Republiken i två veckor:

Jag flög till Punta Cana, bodde där en vecka på ett resort hotell. Därefter åkte jag med Bávaro Express bussen till Santo Domingo, vilket tog tre timmar och kostade 400 dominikanska pesos. Här stannade jag två nätter för att uppleva vad huvudstaden hade att ge.

Från Santo Domingo till Samana halvön

Efter mina två nätter i Santo Domingo tog jag taxi till busstationen en liten bit utanför kärnan i Santo Domingo för att åka Caribe Tours expressbuss till Samana halvön, vilket tog 2,5 timme. Jag hamnade på deras slutdestination i Samana, vilket visade sig att det låg 1 timme med bil från Las Terrenas, det område jag skulle till egentligen. Ska du bo på Samma halvön är det alltså till Las Terrenas du ska åka till.

Härifrån fick jag ta en ny taxi som körde mig till mitt hotell lite norr om Las Terrenas, då det låg på stranden. Taxin kostade mig 50 US dollar för 1 timmes körande, onödiga men lärorika pengar. Jag skulle med andra ord ha hoppat av vid stationen Sanchez, som ligger mycket närmare Las Terrenas området på Samana halvön.

I Las Terrenas bodde jag fem nätter för att dels ta det lugnt och komma ner i varv men också för att göra utflykter som vattenfall, valsafari, och åka till ön Cayo island. Dessa aktiviteter är lättare att göra härifrån. Ska du åka till Samana är det Las Terrenas området jag starkt rekommenderar att vistas och bo i.

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Från Samana till Punta Cana

Från Samana åkte jag lokalbussen som åkte mitt från Samana centrum direkt till Santo Domingo. Därifrån fick jag ta en taxi till nästa bussföretag där en annan buss tog mig till Punta Cana. Det var en lång resdag, så räkna med att hela dagen går åt att åka buss om du väljer att åka buss från Samana till Punta Cana. Tyvärr går det inga direktbussar mellan dessa två städer, inte än iallafall.

Sista två nätterna på Dominikanska Republiken valde jag att bo i Punta Cana området igen, för att kunna ha nära till flygplatsen inför avresan hem. Dessa två nätter bodde jag i området El Cortecito i Punta Cana.

Jag hörde mig för innan jag åkte till Dominikanska Republiken att norra delen av ön är ”mer farlig” och inte ”lika säker” som övriga delar av ön. Som ensamresande tjej ville jag inte ta risken att åka till Puerto Plata eller Santiago, det får bli en annan gång när jag kommer hit med resesällskap istället.

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Hotell på Dominikanska Republiken:

Punta Cana

Åker du till Punta Cana rekommenderar jag att bo på All inclusive hotell. Mest familjevänliga hotellen finner du i områdena Bávaro och El Cortecito medan de mest exklusiva hotellen finner du i Juanillo, snarare bestämt i Cap Cana. Jag bodde på ett All inclusive hotell som heter Caribe Club Princess Beach Resort & Spa som ligger i Bávaro området och kan starkt rekommendera det!

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Santo Domingo

Åker du till huvudstaden Santo Domingo rekommenderar jag starkt att bo i området Zona Colonial. Här är det mest turister och även det mest centrala området med mest sevärdheter. Det mest ”säkraste” området i Santo Domingo. Jag bodde på ett mindre boutique hotell som heter Casa Sanchez Boutique hotel och kan starkt rekommendera detta hotell som ligger precis vid gågatan och har väldigt bra läge!

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Samana

Åker du till Samana halvön rekommenderar jag att bo i området Las Terrenas eller längst med stranden lite norr om Las Terrenas. Jag bodde på ett hotell som heter Hotel Punta Bonita och ligger precis vid stranden norr om Las Terrenas.

Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Ta sig runt på Dominikanska Republiken:

Det är inte helt lätt att ta sig runt på Dominikanska Republiken. Det var lite svårare än jag trodde. Bussarna går inte alla dagar och om dom gör det trafikeras dom endast mellan vissa sträckor runt om på ön men väldigt begränsat.

Hyra bil

Lättaste sättet skulle jag säga är att hyra bil om du åker till Dominikanska Republiken, om du ska resa runt på ön det vill säga. Det ger dig friheten att ta dig vart du vill och när du vill. Dock bör du vara extra försiktig i trafiken när du kör här och teckna alla extra försäkringar som erbjuds, det är min rekommendation!

Taxi

Taxi finns men det kostar mer än jag hade räknat med. Inte så billigt som jag trodde med taxi på Dominikanska Republiken. Många taxibilar har taxameter men det är inte ofta den används. Mitt tips är att höra efter med hotellreceptionen, flygplatsen eller någon annan oberoende part för att höra vad det kostar dit du ska, så du inte blir lurad när du väl hoppar in i taxin.

Innan du hoppar in i taxin, be att få ha taxameter på, om inte så bör ni komma fram till ett pris INNAN du kliver in i taxin. Väljer du att åka buss mellan olika städer bör du kolla upp där du befinner dig vilket bussbolag som gäller och som tar dig dit du vill. Det finns nämligen inget ”speciellt” bussbolag som kör runt, det är olika bussbolag beroende på vart på ön du är.

Trafiken:

Trafiken är fullständig kaos, speciellt inne i de stora städerna så var försiktig om du hyr bil. Ta alla extra försäkringar när du är här, för det kan behövas om du väljer att hyra bil. Jag har sett mycket trafik runt om i världen och dominikanska repulbiken ligger bland topp 3 värsta länder att köra bil i enligt mig. Om du kan rekommenderar jag att ta taxi runt om där du befinner dig och istället åka buss om du ska till andra städer.

Jag fick även tipset av en lokalbo på Dominikanska Republiken att vara försiktig när du kör bil då det förekommer att dominikanska lokala personer medvetet kör rätt in i dig för att de ser att du är utländsk och kanske inte riktigt kan tala för dig vid en eventuell polisutredning. De är nämligen ute efter dina pengar och vill därför lägga skulden på dig. Hyr du bil ska du därför försöka få en bil med tonade rutor.

Vad som kan vara bra att veta som lokalbon sa är att om du hamnar i en krock så sätts båda parter in i fängelse tills krocken är löst vems fel det är på grund av så många smitningar och fallet aldrig blivit löst tidigare så har polisen valt att göra på detta sätt tills bägge parter är överens. Det här är inget jag har erfarenhet av, det fick jag berättat för mig väl på plats.

Var uppmärksam:

Det här var första resmålet jag ärligt talat kände mig lite obekväm och orolig för hur det skulle bli här för min del. Som ensamresande tjej är jag annars aldrig orolig men just till Santo Domingo som är huvudstaden i Dominikanska Republiken visste jag inte hur det skulle vara. I Punta Cana bodde jag väldigt skyddat på ett stort resort hotell, likaså på Samana halvön.

I Santo Domingo bodde jag på ett litet hotell mitt i stan, i turistområdet Zona Colonial. Även om det är många andra turister här bör du vara extra försiktig och vaksam över dina tillhörigheter. Oavsett vart du är på ön bör du inte gå in i mörka gränder du inte känner till. Håll dig till gatubelysning och på huvudgator där andra människor rör sig.

Dominikanska Republiken

Shopping på Dominikanska Republiken:

Det finns några shoppingcenter runt om på Dominikanska Republiken, bland annat:

  • Blue Mall i Santo Domingo som är ett lyxshoppingcenter mitt i huvudstaden
  • Blue Mall finns också i Punta Cana
  • San Juan shoppingcenter i Punta Cana
  • Palma Real shopping village i Punta Cana

Dominikanska Republiken

Jag hoppas mina restips kommer underlätta för dig när du besöker Dominikanska Republiken.

Happy Travels!
// Charlotte

Här kan du läsa mer tips om Dominikanska Republiken:

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.