För att underlätta din resa till Mexico har jag tagit fram 10 praktiska tips som jag rekommenderar dig att tänka på innan du reser hit. Det är praktiska och mycket smarta tips utifrån mina egna erfarenheter efter att själv ha besökt landet och upplevt det med egna ögon. Jag har skrivit det här inlägget för att hjälpa dig inför den dagen du själv reser till Mexico 🙂 Sunset at isla de Holbox

10 Praktiska Tips Du Behöver Veta inför Din Resa till Mexico

Mexico och framförallt Yucatan halvön var över all förväntan mycket bättre än vad jag någonsin hade trott. Kritvita stränder, turkosblått hav och upplevelser jag sent kommer glömma. Det här är en destination som passar alla typer av människor, i alla åldrar faktiskt. Allt från par, soloresenärer, barnfamiljer, bröllopsresenärer till pensionärer. Mexico fångade verkligen mitt hjärta och jag hoppas det kommer göra det med dig också.

Dock finns det en del saker som kan vara bra att veta innan du åker hit men också under tiden du vistas här om du vill få ut så mycket som möjligt av din resa. Därför har jag samlat mina 10 bästa praktiska och smarta tips i detta inlägg som jag vill dela med mig av och som jag hoppas kan underlätta för just dig.

Chitchen Itza, Cancun

10 Praktiska Tips Du Behöver Veta Inför Din Resa Till Mexico:

1. Visum

Landningskort till Mexico

Du behöver visum för att komma in i Mexico och det får du vid ankomst på flygplatsen. Dock måste du fylla i dessa två landningskort du får ombord på flyget innan du kommer till passkontrollen. Du behöver med andra ord inte ansöka om visum innan avresa.

2. Cash is King

Mexikanska pesos

I Mexico betalar du med sedlar i princip överallt. Ska du göra en utflykt brukar respektive företag ta kort men jag skulle fortfarande rekommendera att kunna betala det mesta med cash såsom restauranger, utflykter, etc med sedlar. Ta ut gott om pengar och växla innan du åker hit. I Mexico går det även bra att betala med amerikanska dollar om du hellre vill det än deras lokala valuta. Priserna står alltid angivet i både amerikanska dollar och mexikanska pesos. Betalar du med eller växlar till dig dollar kan det vara bra att veta att är det en löjligt hög rate dom tar, så försök att alltid betala med mexikanska pesos om du kan.

ATM maskiner finns men de är lite svåra att hitta tycker jag. Dessutom tar bankerna ut en avgift för varje kontantuttag du gör. Kolla med din bank hur mycket de tar.

3. Vattnet

Drick inte kranvattnet i Mexico. Köp alltid vatten på flaska!

4. Eluttaget

Eluttagen i Mexico är inte samma som i Sverige. Reser du till Mexico behöver du en adapter. Såhär ser eluttagen ut i Mexico. Eluttag i Mexico

5. Toalettpapper

Nästan överallt i Mexico står det att du inte får spola ner toalettpapper i toaletten. På hotellen har de en papperskorg bredvid som du kan slänga toalettpapperet i.

6. Serviceavgift

Inte på alla men på väldigt många restauranger, caféer och barer lägger personalen på en extra serviceavgift på notan i efterhand utan förvarning. Räkna alltså inte alltid med att priset som står på menyn blir slutpriset sen på notan, kan vara bra att känna till.

7. Lokaltransport

Det är väldigt smidigt att åka lokalbussen mellan städerna runt Yucatan halvön i Mexico. Deras mest kända, lokala bussföretag heter ADO och går varje dag mellan alla stora städer. De finns även ett bussföretag som heter Mayab som är billigare och därmed också enklare i standard men funkar minst lika bra!

Hemsida för bussbiljetter med ADO hittar du här. 

ADO bus Cancun

Tips! Deras hemsida är endast på spanska. Om du inte kan spanska – använd Google översätt, det gjorde jag och lyckades klura ut både busstider och kostnader 🙂

8.  Läs på – Var förberedd

Isla de Holbox Jag rekommenderar starkt att researcha en del innan du kommer till Mexico. Det finns så otroligt mycket att göra här, mer än jag trodde och därför kan det vara bra att vara påläst kring vad du vill se, göra eller vilka destinationer du vill besöka. Jag rekommenderar att läsa in dig på dessa namn, platser, utflykter och transportföretag:

– Cancun
– Isla de Holbox
– Playa del Carmen
– Isla Mujeres
– Tulum
– Akumal
– Cozumel
– Coba
– Chichen Itza
– Mayaruinerna i Tulum
– Cenotes
– ADO bussar
– Colectivos

Mayaruinerna i Tulum

9. Spanska språket

I Mexico pratar man spanska och tyvärr är det inte många som pratar eller förstår engelska. Jag skulle rekommendera att öva upp din spanska lite alt. använda dig av kroppsspråk för att kommunicera. Du gör dig alltså bäst förstådd om du kan prata spanska. Local people in Mexico

10. Taxipriser

Efter att själv ha åkt runt en del i Mexico är nog det här mitt bästa tips:

Många taxibilar har inte taxameter, iallafall inte synlig och viftar bort din fråga om du mot förmodan skulle fråga efter en. Därför rekommenderar jag dig att förhandla om priset med taxichauffören INNAN du hoppar in i taxin. Annars kan det bli väldigt dyrt. Dessutom är dom benägna att få dig som kund så du kan lätt pruta på priset också, annars säga att du tar en annan taxibil och då brukar chauffören gå med på det pris du är villig att betala.

Ungefärliga taxipriser som gäller i olika områden i Mexico: (Januari 2018)

Cancun: ca 60 Mexikanska pesos vart du än ska inom stan/resväg (ca 30 SEK).
Isla de Holbox: Här är taxibilarna golfbilar då det inte finns några bilar på ön. En taxigolfbil kostar 40 mexikanska pesos/resväg (ca 20 SEK) oavsett vart du ska på ön. Dock kostar det 100 mexikanska pesos (ca 50 SEK) om du åker tidigt på morgonen, exempelvis om du ska med 07.00 färjan tillbaka till Cancun.
Playa del Carmen: Kostar ca 100-150 mexikanska pesos/resväg vart du än ska inom detta område (ca 50-75 SEK). Tulum: Minimum 100 pesos oavsett vart du ska men framför allt mellan stranden i Tulum och Tulum stad. Vill du åka längre in i stan eller lite utanför får du räkna med minst 150 mexikanska pesos/resväg. Från stranden till Grand Cenotes eller hem därifrån kostar det ca 200 mexikanska pesos/resväg (ca 100 SEK).

Playa del Carmen, Mexiko

Tulum beach, Mexico

Jag önskar dig en trevlig vistelse i Mexico och jag hoppas mina praktiska tips kan hjälpa dig! 🙂

Du hittar även praktiska tips till följande destinationer:
Kambodja
Dominikanska Republiken

Happy Travels!
// Charlotte

1 Comment

  1. hej!
    tack för användbara tips! serviceavgiften på restauranger och cafeer- är det samma som dricks som dom lägger på? eller läggs dricksen på utöver detta? //Diana

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.