Mina Sightseeing Tips På Saker att Se och Göra i Kambodja

Kambodja är verkligen ett land jag kan rekommendera att åka på semester till och än så länge är det inte många som har upptäckt Kambodja på det sättet. Jag vill gärna komma tillbaka hit flera gånger för det finns en hel del att se och göra här. I Kambodja besökte jag huvudstaden Phnom Penh samt åkte till Siem Reap några dagar för att upptäcka Angkor Wat. Nu vill nu dela med mig i det här inlägget vad jag såg och gjorde dessa dagar samt hur jag tog mig runt mellan dessa städer.

Phnom Penh

Resa till Kambodja:

Jag flög till Phnom Penh som är huvudstaden i Kambodja och spenderade några dagar där innan jag åkte vidare till Angkor Wat som ligger i Siem Reap, en annan stad i Kambodja. (Det går även att flyga till Siem Reap om man vill men jag tog bussen från Phnom Penh, vilket tog ca 6 timmar). Även där spenderade jag några dagar innan jag åkte tillbaka till Phnom Penh igen.

Jag flög med Air Asia från Krabi till Bangkok och sedan vidare till Phnom Penh. När jag landar i Bangkok ser jag en person som jobbar på flygplatsen som håller upp en skylt med städer för de passagerare som ska ha transfer, därav jag ingår bland annat. Då ser jag även att man kunde flyga direkt från Bangkok till Siem Rep, alltså där Angkor Wat ligger och som var syftet med hela resan till Kambodja för min del. Dåligt med researchande från min sida och då kan det bli såhär när jag ska göra något spontant och inte har kollat runt ordentligt först som jag brukar göra. Då blir det lätt fel 🙂

Jag blev faktiskt lite irriterad på mig själv att jag inte uppmärksammade att kunna flyga direkt dit, det hade sparat mig både tid och pengar men å andra sidan ser jag detta som en lärdom samt att jag får upptäcka Phnom Penh som jag inte annars hade tänkt göra! 🙂

Angkor Wat

Phnom Penh

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh

Det här är mina tips på vad du bör se och göra i Kambodja:

Phnom Penh

1. Royal Palace

Royal Palace ligger väldigt centralt i Phnom Penh och är bestående av flera enorma palats som är täckta i guld och väldigt fint utsmyckade. Det är ett stort område med en hel del att se på här. Inträde hit kostar 10 dollar, vilket jag tyckte var lite väl överprisat faktiskt. 5 dollar hade räckt. Det finns inga skyltar eller informationstavlor om något gällande palatset så en guide här är att rekommendera om du är intresserad av historia och alla dessa byggnader. Guide finns att köpa precis i anslutning till palatset när du ska köpa biljett.

Jag är väldigt glad att jag tog mig hit för det var en lugn och harmonisk stämning här. Vissa palats fick man gå in i men då måste du ta av dig skorna medan andra fick man bara sticka in huvudet för att se hur det såg ut men absolut inte kliva in. Du får inte heller fotografera när du kikar in i dom husen.

Tänk på att kommer du hit måste du täcka axlar och knän, annars kommer du inte in. Dessutom har de siesta stängt mellan klockan 13-15 mitt på dagen så det gäller att planera din vistelse. Det tog mig ca 1-1,5 timme att gå runt här. Det är en otroligt vacker syn för ögat med mycket guld och dekorationer samt fina detaljer på husknutarna eller snarare platsknutarna och helt klart värt ett besök här! 🙂

Phnom Penh, Kambodja

2. Silver Pagoda

Silver Pagoda ligger precis intill Royal Palace och är en silverfärgad monumentstaty kan man säga. Silver Pagodan är känd som templet för smaragd Buddha eftersom den primära Buddhastatyn är gjord av smaragd och en en viss typ av kristall. Runt omkring Silver Pagoda finns en väldigt vacker trädgård samt en hel del statyer att beskåda. Eftersom den ligger jämte Royal Palace är den svår att missa men egentligen inget märkvärdigt mer än att man har sett den.

3. National Museum of Cambodia

Är du intresserad av Kambodjas historia i allmänhet och under Angkors storhetstid och även innan det så är Nationalmuseet av Kambodja ett bra tillfälle att besöka när du är här. Jag skulle rekommendera att köpa en ljudguide, alltså en bandspelare med hörlurar till, annars missar du massor av information om historien som kan vara intressant att veta. Ska du lyssna på allt tar det förmodligen hela dagen men det går att spola fram om man vill.

Personligen tycker jag att om man besöker Phnom Penh som turist så bör man bilda sig en uppfattning om det gamla Khmerriket innan man besöker Killing Fields och det här museet är ett bra tillfälle att göra det. Det tar ungefär två timmar att gå runt museet.

4. The Central Market

Om du letar efter shopping i Phnom Penh är det Central Market du ska åka till. Det här är den bästa marknaden i Phnom Penh, tycker jag. Det är otroligt stort och du kommer gå vilse men jösses vad bra shopping det är här! Hit ska du åka om du vill handla märkeskopior till en billig peng, likaså kan du sy upp kläder, klänningar och jackor här. Du kan även köpa jeans, handväskor, skor, smycken, juveler och t-shirts. Jag räknade ut att jag spenderade tre timmar här totalt! 😉

Phnom Penh, Kambodja

5. The Russian Market

En annan bra marknad i Phnom Penh är Psar Tuol Tom Pong Market som också kallas för Ryska Marknaden då ryssarna handlade här under 80-talet och gjorde marknaden väldigt populär för turister. Det här är en livlig marknad med bra priser och väldigt mycket grejer men även en del tramsgrejer skulle jag säga. Det är trångt och varmt här så jag skulle rekommendera att ta med dig vatten när du går runt här. Glöm inte att pruta på allt du vill köpa, det gäller även på Central Market marknaden!

Här hittar du allt från mat där en hel gris blir styckad framför dig till statyer, smycken men också en hel avdelning för verkstad, exempelvis om du letar efter cykeldelar så finns det här. Åk hit och strosa runt en timme, det är en rolig upplevelse faktiskt! Det har faktiskt bra mat till en väldigt billig peng här 🙂

6. Phnom Penh Night market

Phnom Penh night market är en utomhus nattmarknad som är trevlig att gå igenom. Även om du inte letar efter att köpa något speciellt är det ändå trevligt att gå igenom marknaden och se vad som finns att äta och känna av atmosfären. Det är en charmig marknad med glada människor och inga påträngande försäljare. Pröva olika maträtter om du vill, annars slå dig ner och titta på den livemusik som spelas. Det kan bli väldigt bra drag här med hög musik och folk som dansar 🙂

Phnom Penh, Kambodja

7. S-21 Tuol Sleng genocide museum

Tuol Sleng (kallas också för S-21) är ett av tre säkerhetsfängelser där fångarna blev torterade av de röda khmererna. Mellan 12 000 och 20 000 människor tror man har varit fängslade här (även kvinnor och barn) varav bara 12 stycken överlevde. Efter att ha blivit torterade fick de svälta och sen avrättades de efter 2-4 månader på ”Killing Fields”.

Byggnaden invigdes 1980 som ett museum över folkmordet i Kambodja där man idag bland annat kan se fängelset så som det påträffades när vietnamesiska trupper gick in i Kambodja och störtade Pol Pots regim den 7 januari 1979.

Inträde kostar 5 dollar och vill du ha ljudguide, som jag köpte kostar det totalt 8 dollar. Ljudguiden finns på 15 språk och är värt att lyssna på samtidigt som du går runt här. Du måste täcka axlar och knän när du besöker detta ställe och du får inte heller prata för högt samt att du inte får röka när du besöker Tuol Sleng fängelset.

Phnom Penh, Kambodja

8. Killing Fields of Choeung Ek

The Killing Fields eller Dödens fält som det kallas ligger en bit utanför Phnom Penh men ett måste som turist att besöka, tycker jag! Jag anordnade min transport dit via mitt hotell som kostade 17 dollar fram och tillbaka och då hade jag min egna chaufför. Choeung Ek är det mest kända av över 300 dödens fält i hela Kambodja.

Pol Pott var den som regerade och styrde och ställde från 17 april 1977- 7 januari 1979. De dödade totalt 3 miljoner människor som de torterade och la i massgravar här på dödens fält, vilket är helt sjukt. Om du åker till Kambodja är det verkligen värt att se detta och uppleva, trots att det är sorgligt och bedrövligt.

Inträdet till dödens fält kostar 6 dollar och då ingick även ljudguide med hörapparat för att kunna lyssna på rundvandringen. Det finns 15 språk att välja på och svenska finns med så det tog jag. De har även en broschyr över området på svenska. Den här turen tog mig 1,5 timme totalt att gå runt och lyssna på samtidigt som jag tog in alla intryck jag fick under tidens gång, hemskt att se och höra men ack så viktigt! När du gått klart rundvandringen finns även ett litet museum precis innan utgången och där visas en film på ca 10 minuter som är värd att se om dödens fält.

Phnom Penh, Kambodja

Rooftop bars i Phnom Penh:

Till och med Phnom Penh har några riktigt bra takbarer jag kan rekommendera!

Le Moon Skybar

Jag besökte bland annat Le Moon skybar som ligger precis vid Royal Palace längst med floden. Härifrån har du en väldigt fin utsikt över staden. Bli inte orolig om du känner att du kommit fel, för det trodde jag. Jag var väldigt tveksam när jag kom fram och frågade chauffören både 1, 2 och 3 gånger om vi verkligen var på rätt ställe. Efter att ha klivit in i hotellet som takbaren ligger ovanpå ser du en skylt där det står ”Le Moon” skybar. Du tar hissen upp till tredje våningen men därefter finns inga skyltar och stället känns lite ruffigt men du kliver upp några trappsteg som du kommer se och öppnar dörren och plötsligt öppnas en helt underbar skybar med schysst musik, stor bar och en enorm uteplats att sitta på för att inte tala om utsikten du får härifrån! Jag blev väldigt positivt överraskad måste jag säga och det är verkligen värt att komma hit. En mojito kostar 5 dollar och det tyckte jag var prisvärt med den utsikten jag fick samtidigt!

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Eclipse Skybar

Eclipse takbar ligger på 23:e våningen i Phnom Penh tower och är den högsta takbaren i Phnom Penh. Det här är ett riktigt häftigt ställe och här kan du även äta middag med 360 graders utsikt över hela Phnom Penh. Om Le Moon takbar är mysig och charmig är Eclipse riktigt cool och häftig takbar! Denna takbar är omgiven av glaspaneler och har en stor uteplats med mat och drinkservering. Här finns gott om plats och är definitivt ett måste att besöka om du gillar takbarer lika mycket som mig! 🙂

Det är happy hour varje dag mellan klockan 17-19 och bästa tiden att komma hit är vid solnedgången.

Phnom Penh

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Allmänt om huvudstaden Phnom Penh:

Phnom Penh är ingen stad du promenerar runt i, här åker man Tuk Tuk taxi överallt, vilket är superbilligt! Dock finns det en promenadsträcka precis utanför The Royal Palace som jag gick och som ligger längst med floden. Här hittade jag ett utegym, glasskiosker, cafeer och restauranger. Det var faktiskt en trevlig promenadsträcka men det var sjukt varmt ute och jag svettades som en galning så till slut gick jag in i skuggan och där visade det sig att jag hade hamnat mitt inne i en marknad. En lokal marknad där jag var den enda utlänningen, vilket faktiskt var lite roligt att se och gå runt i.

Det var tydligen deras söndagsmarknad jag hade hamnat mitt i och det var fullt fart här med att sälja frukt, grönsaker, fisk, kött, kyckling, skor, kläder, ja allt möjligt mitt på gatan. Jag irrade omkring här ett bra tag för jag tyckte det var så fascinerande och plötsligt kom jag till den lokala frisöravdelningen samt spaavdelningen. Det var verkligen intressant att se mitt i allt det skitiga och smutsiga som fanns runtomkring. Mitt i allt detta tvättades det hår, det fönades samt folk som fick massage och allt annat möjligt inom hudvård. Jag hittade en tjej som gjorde manikyr på mig för 1 dollar!

Angkor Wat

Phnom Penh, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat

Är du sugen på att besöka Angkor Wat kommer du definitivt inte ångra dig, jag lovar! Det är bland det häftigaste upplevleser jag varit med om, någonsin!!

Jag åkte från Phnom Penh med buss för några kronor och det tog mig ca 5 timmar mellan Phnom Penh och staden Siem Reap dit du ska du om du vill besöka templet Angkor Wat. Jag ska ärligt talat säga att jag missade att det var i staden Siem Reap Angkor Wat låg i och det var därför jag flög till Phnom Penh men (!) vad som kan vara bra att veta är att du även kan flyga direkt till Siem Reap, de har också en flygplats!

Angkor Wat

I det här inlägget har jag skrivit mina 10 Tips till dig som ska besöka Angkor Wat där jag svarar på frågor som:

  • Hur kommer man till Angkor Wat i Kambodja?
  • Vad kostar det att besöka Angkor Wat?
  • Ska man se soluppgången eller solnedgången över Angkor Wat?
  • Hur långt tid behöver man för att se Angkor Wat?

Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad, efter Phnom Penh och det är här du bland annat hittar Angkor Wat templet! 🙂 Jag spenderade några dagar i Siem Reap och tänkte dela med mig av mina upplevelser samt vad jag såg och gjorde i Siem Reap.

Till att börja med reste jag som ensam tjej så jag frågade mitt hotell efter en taxi chaufför och de hjältpe mig att anordna en tuk tuk taxi där jag själv fick deala med priset. Jag hade samma chaufför hela min vistelese, vilket jag tyckte var skönt. Han körde mig runt i hela Siem Reap och guidade mig samt väntade under tiden jag åt middag eller gick runt på nattmarknaden. Vi bestämde vart vi skulle träffas och jag tog den tid jag ville utan att stressa, så det är mitt tips att hitta en egen tuk tuk taxi som du har de dagar du befinner dig i Sieam Reap. Tyvärr är det inte gångavstånd utan man åker tuk tuk taxi överallt i den här staden, så det kan vara bra att veta! 🙂

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Bargatan i Siem Reap

Kambodja och framförallt Siem Reap är känt för många backpackers att komma hit och se på Angkor Wat på dagen och sen dricka öl och festa loss på kvällen. På nattmarknaden finns det en bargata som är känd att gå till och det är inte bara backpackers som befinner sig här, även lokalbefolkningen, äldre par, ensamresande som jag själv och många fler. Så var inte rädd för att komma hit och tro att det bara är backpackers, för så är det verkligen inte!

Phnom Penh

Nattmarknad i Siem Reap

Även Siem Reap har en nattmarknad som är lite rolig att gå på tycker jag, men det är för att jag gillar sånt. Även om man inte gillar nattmarknader så är det skoj att ha besökt denna för atmosfärens skull och stämningen i sig, det är något speciellt här, det är ändå trevligt att gå runt på denna nattmarknad. Här finns lokala hantverk, tavlor, souvenirer och massor med kläder och lite fejkväskor. Kom ihåg att pruta när du är här! 🙂

Hard Rock Café

Ät middag på Hard Rock Café, ett säkert kort när du inte vet vad du vill ha till middag eller är sugen på, det funkar alltid! Hard Rock Café ligger centralt i Sieam Reap och med gångavstånd till lite olika marknader runt omkring som är trevligt att strosa runt i efter maten.

Kambodja

KambodjaJag hoppas denna guide kan vara till hjälp när du besöker Kambodja 🙂

Du hittar fler inlägg jag skrivit om Kambodja här:

Glöm inte heller att prenumerera på min Youtube kanal! Där hittar du även filmer från både Phnom Penh och Angkor Wat 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

2 Comments

  1. Fantastisk bild över Angkor Wat! På temat onödiga omvägar så när jag skulle ta mig från Palm Springs till Phoenix så körde jag 2 timmar västerut till LAX för att sen flyga 1,5 timmat österut till Phoenix… upptäckte sedan att jag kunde ha kört hela vägen på 4 timmar istället. 🙂

    • Charlotte Lundquist Reply

      Tack så mycket! Ja Angkor Wt är fantastiskt på alla sätt! 🙂 Haha, ja snacka om onödig väg men det blir ju också en rolig historia att kunna berätta efteråt tänker jag, som nu 😉

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.