Min Resguide Till Phnom Penh, Kambodja

Kambodja skulle jag säga är en liten oupptäckt pärla till land som inte många tänker på att besöka när de ska resa på semester. Jag reste runt i Kambodja i ungefär 10 dagar och vill nu dela med mig i det här inlägget vad jag såg och gjorde i Phnom Penh som är huvudstaden i Kambodja. Det här är mina tips på sevärdheter som jag tycker att man som turist ska se och göra när man besöker Phnom Penh.

Ska du resa till Kambodja har jag tidigare skrivit 8 praktiska tips att tänka på inför din resa dit som du kan läsa här.

Phnom Penh, Kambodja

Det här är mina tips på vad du bör se och göra i Phnom Penh:

Jag flög till Phnom Penh, en stad som jag faktiskt har svårt att uttala, oavsett hur många gånger jag övar 😉 och här spenderade jag några dagar för att se vad Phnom Penh har för sevärdheter att upptäcka innan jag åkte vidare till Angkor Wat i Siem Reap.

1. Royal Palace

Royal Palace ligger väldigt centralt i Phnom Penh och är bestående av flera enorma palats som är täckta i guld och väldigt fint utsmyckade. Det är ett stort område med en hel del att se på här. Inträde hit kostar 10 dollar, vilket jag tyckte var lite väl överprisat faktiskt. 5 dollar hade räckt. Det finns inga skyltar eller informationstavlor om något gällande palatset så en guide här är att rekommendera om du är intresserad av historia och alla dessa byggnader. Guide finns att köpa precis i anslutning till palatset när du ska köpa biljett.

Jag är väldigt glad att jag tog mig hit för det var en lugn och harmonisk stämning här. Vissa palats fick man gå in i men då måste du ta av dig skorna medan andra fick man bara sticka in huvudet för att se hur det såg ut men absolut inte kliva in. Du får inte heller fotografera när du kikar in i dom husen.

Tänk på att kommer du hit måste du täcka axlar och knän, annars kommer du inte in. Dessutom har de siesta stängt mellan klockan 13-15 mitt på dagen så det gäller att planera din vistelse. Det tog mig ca 1-1,5 timme att gå runt här. Det är en otroligt vacker syn för ögat med mycket guld och dekorationer samt fina detaljer på husknutarna eller snarare platsknutarna och helt klart värt ett besök här! 🙂

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

2. Silver Pagoda

Silver Pagoda ligger precis intill Royal Palace och är en silverfärgad monumentstaty kan man säga. Silver Pagodan är känd som templet för smaragd Buddha eftersom den primära Buddhastatyn är gjord av smaragd och en en viss typ av kristall. Runt omkring Silver Pagoda finns en väldigt vacker trädgård samt en hel del statyer att beskåda. Eftersom den ligger jämte Royal Palace är den svår att missa men egentligen inget märkvärdigt mer än att man har sett den.

3. National Museum of Cambodia

Är du intresserad av Kambodjas historia i allmänhet och under Angkors storhetstid och även innan det så är Nationalmuseet av Kambodja ett bra tillfälle att besöka när du är här. Jag skulle rekommendera att köpa en ljudguide, alltså en bandspelare med hörlurar till, annars missar du massor av information om historien som kan vara intressant att veta. Ska du lyssna på allt tar det förmodligen hela dagen men det går att spola fram om man vill.

Personligen tycker jag att om man besöker Phnom Penh som turist så bör man bilda sig en uppfattning om det gamla Khmerriket innan man besöker Killing Fields och det här museet är ett bra tillfälle att göra det. Det tar ungefär två timmar att gå runt museet.

4. The Central Market

Om du letar efter shopping i Phnom Penh är det Central Market du ska åka till. Det här är den bästa marknaden i Phnom Penh, tycker jag. Det är otroligt stort och du kommer gå vilse men jösses vad bra shopping det är här! Hit ska du åka om du vill handla märkeskopior till en billig peng, likaså kan du sy upp kläder, klänningar och jackor här. Du kan även köpa jeans, handväskor, skor, smycken, juveler och t-shirts. Jag räknade ut att jag spenderade tre timmar här totalt! 😉

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

5. The Russian Market

En annan bra marknad i Phnom Penh är Psar Tuol Tom Pong Market som också kallas för Ryska Marknaden då ryssarna handlade här under 80-talet och gjorde marknaden väldigt populär för turister. Det här är en livlig marknad med bra priser och väldigt mycket grejer men även en del tramsgrejer skulle jag säga. Det är trångt och varmt här så jag skulle rekommendera att ta med dig vatten när du går runt här. Glöm inte att pruta på allt du vill köpa, det gäller även på Central Market marknaden!

Här hittar du allt från mat där en hel gris blir styckad framför dig till statyer, smycken men också en hel avdelning för verkstad, exempelvis om du letar efter cykeldelar så finns det här. Åk hit och strosa runt en timme, det är en rolig upplevelse faktiskt! Det har faktiskt bra mat till en väldigt billig peng här 🙂

6. Phnom Penh Night market

Phnom Penh night market är en utomhus nattmarknad som är trevlig att gå igenom. Även om du inte letar efter att köpa något speciellt är det ändå trevligt att gå igenom marknaden och se vad som finns att äta och känna av atmosfären. Det är en charmig marknad med glada människor och inga påträngande försäljare. Pröva olika maträtter om du vill, annars slå dig ner och titta på den livemusik som spelas. Det kan bli väldigt bra drag här med hög musik och folk som dansar 🙂

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, KambodjaPhnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

7. S-21 Tuol Sleng Genocide museum

Tuol Sleng (kallas också för S-21) är ett av tre säkerhetsfängelser där fångarna blev torterade av de röda khmererna. Mellan 12 000 och 20 000 människor tror man har varit fängslade här (även kvinnor och barn) varav bara 12 stycken överlevde. Efter att ha blivit torterade fick de svälta och sen avrättades de efter 2-4 månader på ”Killing Fields”.

Byggnaden invigdes 1980 som ett museum över folkmordet i Kambodja där man idag bland annat kan se fängelset så som det påträffades när vietnamesiska trupper gick in i Kambodja och störtade Pol Pots regim den 7 januari 1979.

Inträde kostar 5 dollar och vill du ha ljudguide, som jag köpte kostar det totalt 8 dollar. Ljudguiden finns på 15 språk och är värt att lyssna på samtidigt som du går runt här. Du måste täcka axlar och knän när du besöker detta ställe och du får inte heller prata för högt samt att du inte får röka när du besöker Tuol Sleng fängelset.

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

8. Killing Fields of Choeung Ek

The Killing Fields eller Dödens fält som det kallas ligger en bit utanför Phnom Penh men ett måste som turist att besöka, tycker jag! Jag anordnade min transport dit via mitt hotell som kostade 17 dollar fram och tillbaka och då hade jag min egna chaufför. Choeung Ek är det mest kända av över 300 dödens fält i hela Kambodja.

Pol Pott var den som regerade och styrde och ställde från 17 april 1977- 7 januari 1979. De dödade totalt 3 miljoner människor som de torterade och la i massgravar här på dödens fält, vilket är helt sjukt. Om du åker till Kambodja är det verkligen värt att se detta och uppleva, trots att det är sorgligt och bedrövligt.

Inträdet till dödens fält kostar 6 dollar och då ingick även ljudguide med hörapparat för att kunna lyssna på rundvandringen. Det finns 15 språk att välja på och svenska finns med så det tog jag. De har även en broschyr över området på svenska. Den här turen tog mig 1,5 timme totalt att gå runt och lyssna på samtidigt som jag tog in alla intryck jag fick under tidens gång, hemskt att se och höra men ack så viktigt! När du gått klart rundvandringen finns även ett litet museum precis innan utgången och där visas en film på ca 10 minuter som är värd att se om dödens fält.

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Rooftop bars i Phnom Penh:

Till och med Phnom Penh har några riktigt bra takbarer jag kan rekommendera!

Le Moon Skybar

Jag besökte bland annat Le Moon skybar som ligger precis vid Royal Palace längst med floden. Härifrån har du en väldigt fin utsikt över staden. Bli inte orolig om du känner att du kommit fel, för det trodde jag. Jag var väldigt tveksam när jag kom fram och frågade chauffören både 1, 2 och 3 gånger om vi verkligen var på rätt ställe. Efter att ha klivit in i hotellet som takbaren ligger ovanpå ser du en skylt där det står ”Le Moon” skybar. Du tar hissen upp till tredje våningen men därefter finns inga skyltar och stället känns lite ruffigt men du kliver upp några trappsteg som du kommer se och öppnar dörren och plötsligt öppnas en helt underbar skybar med schysst musik, stor bar och en enorm uteplats att sitta på för att inte tala om utsikten du får härifrån! Jag blev väldigt positivt överraskad måste jag säga och det är verkligen värt att komma hit. En mojito kostar 5 dollar och det tyckte jag var prisvärt med den utsikten jag fick samtidigt!

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Eclipse Skybar

Eclipse takbar ligger på 23:e våningen i Phnom Penh tower och är den högsta takbaren i Phnom Penh. Det här är ett riktigt häftigt ställe och här kan du även äta middag med 360 graders utsikt över hela Phnom Penh. Om Le Moon takbar är mysig och charmig är Eclipse riktigt cool och häftig takbar! Denna takbar är omgiven av glaspaneler och har en stor uteplats med mat och drinkservering. Här finns gott om plats och är definitivt ett måste att besöka om du gillar takbarer lika mycket som mig! 🙂

Det är happy hour varje dag mellan klockan 17-19 och bästa tiden att komma hit är vid solnedgången.

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh, Kambodja

Allmänt om Phnom Penh:

Mina Tips!

Phnom Penh är ingen stad du promenerar runt i, här åker man Tuk Tuk taxi överallt, vilket är superbilligt! Dock finns det en promenadsträcka precis utanför The Royal Palace som jag gick och som ligger längst med floden. Här hittade jag ett utegym, glasskiosker, cafeer och restauranger. Det var faktiskt en trevlig promenadsträcka men det var sjukt varmt ute och jag svettades som en galning så till slut gick jag in i skuggan och där visade det sig att jag hade hamnat mitt inne i en marknad. En lokal marknad där jag var den enda utlänningen, vilket faktiskt var lite roligt att se och gå runt i.

Det var tydligen deras söndagsmarknad jag hade hamnat mitt i och det var fullt fart här med att sälja frukt, grönsaker, fisk, kött, kyckling, skor, kläder, ja allt möjligt mitt på gatan. Jag irrade omkring här ett bra tag för jag tyckte det var så fascinerande och plötsligt kom jag till den lokala frisöravdelningen samt spaavdelningen. Det var verkligen intressant att se mitt i allt det skitiga och smutsiga som fanns runtomkring. Mitt i allt detta tvättades det hår, det fönades samt folk som fick massage och allt annat möjligt inom hudvård. Jag hittade en tjej som gjorde manikyr på mig för 1 dollar!

Hotell i Phnom Penh

När jag var i Phnom Penh bodde jag på V Hotel Phnom Penh som är ett 4 stjärnigt hotell mitt i city. Väldigt fräscht hotell med en pool på taket och utsikt över hela staden. Ena kvällen åt jag middag uppe på taket vid poolen och måste säga att maten var riktigt bra! Fräscha rum, bra frukost och wifi på rummet. De hjälpte även mig att ordna med utflykter och skjuts till och från flygplatsen. Jag kan verkligen rekommendera att bo på detta hotell om du letar efter ett prisvärt boende mitt i city!
Phnom Penh, Kambodja
Har du varit i Phnom Penh och kanske har lättare att uttala staden än vad jag har? 😉 Vad tyckte du om denna stad, berätta gärna!

Här kan du läsa fler inlägg jag skrivit om Kambodja:

Eller prenumerera på min Youtube kanal där du även hittar mina filmer från Kambodja:

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.