Praktiska Tips inför Din Resa Till Bali

Bali är ett helt fantastiskt resmål att åka till oavsett anledning och oavsett hur länge du väljer att stanna här. Men det finns en del praktiska tips att tänka på inför din resa till Bali och jag har listat dem alla i det här inlägget!

Jag reste till Bali mars 2019 och har en uppdaterad lista på mängder med bra saker och tips som är nödvändigt att veta inför din vistelse på Bali. För du vill ju inte riskera att bli hemskickad när du väl anlänt på Balis flygplats, eller hur?

Arlanda flygplats

Uluwatu

Att tänka på inför din resa till Bali:

Pass

Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter utresedatum från Bali och provisoriskt pass accepteras inte här! Dessutom har Indonesien nyligen skärp sina regler kring skadat och/ eller slitet pass, vilket medför att det är svårare att komma in i Bali om du har någon typ av skada på ditt pass. Dock finns det ingen definition av när ett pass är för skadat eller för slitet, utan det är upp till respektive flygbolag att avgöra redan när du checkar in på flygplatsen.

Visum

Om du är svensk medborgare behöver du inte ansöka om visum i förväg utan det får du per automatik i passkontrollen på Bali. Visumet gäller i 30 dagar och vill du stanna längre på Bali behöver du ansöka om visum som gäller i 60 dagar, vilket du gör lättast på ambassaden i Stockholm men det går även att göra när du väl är på Bali, dock är det lite krångligare så jag rekommenderar att göra det redan innan ni åker till Bali.

Qatar Airways

Flygbiljett

För att resa till Bali behöver du ha bokat en utresebiljett, något check in personalen på Arlanda kommer kontrollera flera gånger om. Även passkontrollen på Bali kommer fråga när du ska resa ut igen, just för att du bara får vistas som turist på Bali i 30 dagar. (Ett tips är att boka en ombokningsbar flygbiljett).

Pengar/ Valuta

Valutan på Bali heter Indonesisk rupiah men oftast säger man bara rupiah. 1.000.000 (en miljon) rupiah motsvarar ungefär 700 SEK för att göra ett överslag.

Cash is king

Det är cash is king som gäller på Bali. Här betalar du i princip ALLT med kontanter så jag rekommenderar att växla innan du åker till Bali så du iallafall har omkring 7.000.000 – 8.000.000 rupiah (ca 5000 SEK) i kontanter. Du vill inte behöva leta efter en bankomat det första du gör när du anländer till Bali, jag lovar dig! Jag växlade mina pengar på Forex på Sveavägen i Stockholm och det gick hur bra som helst. De tar även kort så du behöver inte ta ut svenska pengar i förväg för att växla till rupiah (vilket kan vara bra att känna till).

Kreditkort

Kreditkort fungerar att ta ut pengar med i ATM maskinerna men jag rekommenderar att ha olika kredit/bankkort med dig, ex VISA och MasterCard för vissa ATM maskiner kan man inte riktigt lita på då de endast tar antingen det ena eller det andra kortet. Dessutom är det svårt att betala saker och ting på Bali med just kort då man för det mesta alltid betalar med cash.

Bankomater

Det finns ATM bankomater runt om på Bali, speciellt i samband med supermarkets där de finns i entrén och likaså på bensinstationer. Men räkna inte med att du hittar en bankomat runt hörnet på Bali, det kan vara svårt att hitta dem nämligen, något som är bra att tänka på och känna till.

Dricks

Dricks är vanligt att ge på Bali, om du ex. fått massage eller när du äter på restaurang. Vissa restauranger inkluderar tax och dricks medan andra skriver ut i menyn att det inte är inkluderat och lägger därför på det senare på notan vid betalning.

Eluttag

Det är samma eluttag på Bali som det är i Sverige. Du behöver alltså inte ta med dig någon adapter men jag rekommenderar alltid att ta med en adapter oavsett. (Det kanske bara finns ett eluttag på rummet och du behöver ladda flera saker samtidigt, då är det bra med en internationell multitask adapter som jag kallar det) 🙂

världsadapter

Nypie Day (tystnadens dag)

En gång om året infaller tystandens dag på Bali som heter Nypie day. I år (2019) var det början på mars som tystandens dag var, vilket innebar att jag varken fick lämna hotellet eller ha lamporna tända under 24 timmar. Det som är bra att veta är att denna dag varierar från år till år, så kolla upp inför din resa om Nypie day inträffar under din vistelse på Bali. Kvällen innan Nypie day är en stor festival som äger rum på gatorna runt om på Bali, varav den största sker i Kuta.

Kuta

Taxi

Taxi är enkelt att ta från Balis flygplats och lättast är att förhandla pris med chauffören innan resan. Det finns många taxibolag runt om på Bali men jag rekommenderar att åka med Blue Bird taxibolag. Det finns även Uber här och likaså Uber för moped.

Vatten

Du bör inte dricka kranvattnet på Bali, köp vatten på flaska!

Balangan

Balangan

Vill du veta mer om Bali har jag skrivit en hel del guider till Bali här:

Happy Travels!
// Charlotte

2 Comments

 1. Hej! Tack för fin info! Skulle vilja åka till Bali i början på mai, är det fortfarande möjligt? Är landet öppet för inkommande ? Mvh Ann

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Ann!
   Vad roligt att du vill åka till Bali. Jag vet inte om det fortfarande är möjligt men UD avråder från resande fram till 15/6. Du får höra med indonesiska ambassaden om landet är öppet för inkommande resenärer för det vet inte jag.
   Mvh Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.